KANJERS van NOVEMBER initiatiefnemers VoedselBos BuitenZinnig
“Een romantisch bos met tal van vruchten en eetbare planten. Gezellige hoekjes en picknick-plekken, waar ook mensen in een rolstoel kunnen komen. Dagbesteding en workshops in de natuur, het hele jaar door!” Paul Zuijdweg (foto: rechts), initiatiefnemer van VoedselBos BuitenZinnig, ziet het al helemaal zitten. Samen met zijn schoonvader en tevens mede-initiatiefnemer, Hans van de Velde (foto: links), is hij het afgelopen jaar druk bezig geweest met de voorbereidingen. Bedoeling is om alle bosschages in het Jeugddorp om te toveren tot een VoedselBos.
Permacultuur
Het tweetal en de inmiddels 22 betrokken vrijwilligers hopen dit jaar nog op een akkoord van de gemeente. Daarna wordt er een speciaal, duurzaam ontwerp gemaakt voor het VoedselBos. Het zelfsturende ecologisch systeem van de zogeheten permacultuur staat daarin centraal. Een cultuur waarin er zorg is voor de wereld, zorg voor mens en dier en overvloed voor iedereen. Hoe? Doordat zon, water en wind zeven groeilagen in bloei houden (o.a. bomen, struiken, bodembedekkers), die op hun beurt weer steun bieden aan elkaar. Ze hebben elkaar nodig.
Samen zinnig bezig zijn
Evenals de initiatiefnemers en vrijwilligers van het VoedselBos. Hans: “Onze focus ligt op samen oogsten, samen plukken en samen eten. Samenzinnig bezig zijn. Bijna wekelijks krijgen we een nieuwe vrijwilliger erbij. We hebben elkaar nodig.” Hans en Paul organiseren vier keer per jaar een vrijwilligersbijeenkomst. Zo zijn er samen moodboards gemaakt en besproken om VoedselBos BuitenZinnig straks samen in het Jeugddorp vorm te geven. Tot het zover is, steekt het team de handen uit de mouwen voor projecten als de aanpak van zeecontainers.
Samen eten verbindt
Naast hard werken wordt er ook tijd gemaakt voor gezelligheid. “Een van de vrijwilligers is Michelin kok en bedenkt recepten met vaak onbekende, gratis ingrediënten uit de natuur, zoals onkruid. We hebben laatst heerlijke brandnetelsoep gegeten!”, vertelt een breed glimlachende Paul. Beide heren zijn het unaniem eens dat samen eten verbindt. Even je ei kwijt, lachen, ontspannen en genieten. Paul: “Een van de vrijwilligers zat al een tijd in een donkere periode. Nu doet hij wat hij leuk vindt en is helemaal opgebloeid.”
Maatschappelijk oogpunt
Vanuit maatschappelijk oogpunt is het van belang om het VoedselBos toegankelijk te maken voor iedereen. Er komen participatieplekken, dagbestedingsactiviteiten, workshops, gezellige hoekjes, picknickplekken en verharde wegen voor rolstoelen. Paul: “BuitenZinnig zal het eerste VoedselBos in Nederland zijn, die een combinatie maakt met het sociale aspect.” Paul, die plantkunde vroeger een behoorlijk saai vak vond, leeft er helemaal van op. Evenals Hans, die eigenlijk niets met groen had. Juist die combinatie en de visie van de permacultuur spreekt beiden zo aan. Op naar VoedselBos BuitenZinnig!
Namens alle wijknetwerkpartners hartelijk bedankt, Paul en Hans! Samen eten en buiten zijn in Stadspolders wordt straks een groene, duurzame, romantische, gezellige, educatieve belevenis!
KANJER 2016
Alle KANJERS van het afgelopen jaar maken kans om bekroond te worden als KANJER 2016. De winnaar ontvangt een geldprijs voor zijn vrijwilligersinitiatief (t.w.v. 250 euro). Stemmen kan hier van 14 december t/m 18 januari. De onthulling vindt plaats op dinsdag 24 januari van 19.30-21.30 uur in het Polderwiel, Dudok-Erf 58. Wees welkom!
Meer weten?
Zie hier alle KANJERS op een rij | Facebook: MEE Drechtsteden Oost | T: 078-654 97 47 | E:melissa.pang@meedrechtsteden.nl | Wijknetwerkpartners: Gemeente, Politie, Trivire, R-Newt, Polderwiel, COKD, Sociaal Team